Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΜΕΣΟΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΣΤΟ ΦΥΤΟΚΟ



Ένα  από  τα παλαιότερα και  χαρακτηριστικά έθιμα των κατοίκων του οικισμού Φυτόκου και της ευρύτερης περιοχής (Ελαιοτριβείου, Κλίματος,Λουζίνικου,  Αγ. Ταξιάρχη,Γκιώνη κλπ.)είναι   η έλευση της τιμίας κάρας και της εικόνας του Αγίου Γερασίμου του Νέου από την ομώνυμη γυναικεία  Ι. Μονή Μακρινίτσης στον οικισμό Φυτόκου.  
       Ο Άγ. Γεράσιμος ο Νέος αναδείχθηκε  θαυματουργός τοπικός Άγιος της περιοχής Μακρινίτσης. Καταγόμενος από το  χωριό Λεοντάρι της Πελοποννήσου,  αφού  περιόδευσε σε διάφορα μέρη της Ελλάδος  κάνοντας πολλά θαύματα, ακόμη και όταν βρισκόταν στη ζωή, εγκαταστάθηκε τελικά στο ονομαστό μοναστήρι της Σουρβιάς, όπου εμόνασε και «κοιμήθηκε» το 1740.
       Οι κάτοικοι της παραπάνω περιοχής ανέκαθεν  απευθύνονταν με ευλάβεια  στη χάρη του  προκειμένου να τους προστατεύει, να τους χαρίζει υγεία, να ευλογεί και ευοδώνει τη γεωργική τους παραγωγή. Αυτού έχει τις ρίζες του το εν λόγω έθιμο, το οποίο αρχίζει πολύ πριν του 1940, όταν  οι μοναχοί της Ι. Μονής Σουρβιάς, ανταποκρινόμενοι στο γενικό αίτημα των κατοίκων Φυτόκου   συνόδευαν οι ίδιοι την τιμία κάρα και την εικόνα του Αγίου μέχρι  τον οικισμό τους,όπου την παραλάμβαναν οι κάτοικοι με επικεφαλής τον ιερέα του χωριού και, μετά το τριήμερο, την παρέδιδαν πάλι στους καλογήρους για την επιστροφή. 


Γύρω στα 1940 όμως το μοναστήρι της Σουρβιάς κάηκε.
Οι μοναχοί  αναγκαστικά στεγάστηκαν στην I. Μονή Φλαμουρίου, απ’ όπου μετέφεραν τα ιερά λείψανα  πάλι οι ίδιοι οι μοναχοί μέχρι το Φυτόκο.
Το 1945 χτίστηκε   η  γυναικεία κοινοβιακή Ι. Μονή  του Αγ. Γερασίμου του Νέου στη Μακρινίτσα και από τότε μέχρι σήμερα τα ιερά αυτά προσκυνήματα βρίσκονται  εκεί. Μεταφέρονται δε στο Φυτόκο από τον ιερέα της ενορίας της Παναγίας Φυτόκου ή τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Σουρβιάς και πάρα πολλούς λαϊκούς.
       Θεωρείται δώρο Θεού οι ευλαβείς πιστοί να υποδέχονται τον Άγ. Γεράσιμο στην εκκλησία τους, στα κτήματά τους και στα σπίτια τους κάθε χρόνο για ένα τριήμερο με κέντρο την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής. Το έθιμο αυτό το διατηρούν με επιμονή και  ευλάβεια για πολλές δεκαετίες τώρα και προσπαθούν να το μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, πιστεύοντας πως μια τέτοια εμπειρία δημιουργεί βιώματα ζωντανής πίστης που μένουν ανεξίτηλα στην ψυχή τους. Θεωρούν δε μεγάλη ευλογία να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι νέοι και παιδιά στη συνοδεία του Αγίου πεζοί για τρεΙς ολόκληρες ώρες από το Μοναστήρι μέχρι το Φυτόκο. 

                                                                                                                              
       Κάθε χρόνο η πομπή ξεκινάει από την Ι. μονή  Αγ. Γερασίμου Μακρινίτσης  περί τις 3 μ.μ. και δια μέσου των περιοχών Καλογρίτσας, Παλιάμπελων και Κουτρίτσας, με ενδιάμεσες  «στάσεις ευλογίας και δεήσεων» στα κτήματα και με συνεχείς ψαλμωδίες και επικλήσεις, φθάνει στην εκκλησία της Παναγίας Φυτόκου, όπου γίνεται πανηγυρική τελετή υποδοχής με την παρουσία των αρχών  και πλήθους πιστών.
Επακολουθούν ιερές ακολουθίες, περιφορά της τ. κάρας και της εικόνας γύρω από τον  ι. ναό, και την τρίτη ημέρα από την άφιξη, ματά την πρωϊνή θ. λειτουργία, επιστρέφει ο ΄Αγιος με συνοδεία και πάλι στην ι. μονή Μακρινίτσης.
       Το έθιμο αυτό  αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  και είναι  καρπός μιας βαθύτερης ψυχικής μας ανάγκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου